Tuesday, June 30, 2015

Pensulele si importanta lor in pictura


Artistii fie ei si incepatori privesc materialele pentru pictura cu maxima seriozitate pentru ca sunt constienti ca doar cu materialele potrivite isi pot depasi limitele. Se ia desigur  in considerare si bugetul deobicei restrans, mai ales cand vorbim despre studenti. Exista variante de pensule pentru pictura mai economice, insa sunt si cateva dezavantaje: cele din par de porc se vor inmuia, rasfira, te pot pune in dificultate la aplicarea culorii, pensulele sintetice, folosite pentru acrilice, acuarela, nu sunt facute pentru a retine o cantitate mai mare de vopsea

Pensule din par natural

Cele mai scumpe sunt pensulele facute din par de jder, este suplu și elastic, el este apreciat pentru ținuta sa și pentru vârful său fin. Cel mai bun par de jder folosit in pictura, este parul de zibelina sau capra, folosit pentru toate tipurile de pictura, de la culori de ulei, acuarela, tempera etc.
Varful definit este dat de forma conica si elastica, iar solzii microscopici ajuta la incarcarcarea cu cat mai multa culoare, facilitand astfel procesul.
Folosirea de pensule pentru pictura din par de zibelina nu este la indemana oricui, acestea avand un pret destul de ridicat, de aceea se si apeleaza la fariante economice, pensule cu fir sintetic sau pensule cu fir combinat- sintetic cu zibelina.
 
Caracteristicile pensulelor variaza de la tara la tara, in functie de producator, astfel marimea poate sa difere, trebuie tinut cont de acest factor cand incepem achizitionarea materialelor.
Pensulele din par de porc sunt rigide, sunt recomandate  mai ales pentru aplicarea culorii direct din tub, incarcarea lor cu vopsea este optima, iar varful specific ajuta la amestecarea culorilor.  Pensulele de acest tip se degradeaza  in ani de zile si chiar daca firele se scurteaza, se pastreaza forma initiala. In functie de buget si calitatea dorita, exista mai multe variante de pensulepentru pictura.

Pensule din fir sintetic

Pensulele din fir sintetic sunt mai elastice dar nu absorb suficienta cantitate de culoare, acestea sunt realizate in specialdin poliester, se potrivesc pentru lucrari in culori fluide si au un pret mai redus. Cu toate astea, artistii nu le ignora, le folosesc in functie de nevoi.

Se folosesc pensule pentru pictura cu fir sintetic dur si fir moale, calitatea superioara este prezinta printr-un varf perfect si dupa umezire. Acestea sunt in special folosite pentru pictura in ulei si pictura in acrilic. Prin constructia sa, firul sintetic nu devine moale cand intra in contact cu apa, este un factor important atunci cand se lucreaza in culori solubile in apa, iar un altul destul de important pentru cei ce protejeaza natura, firul sintetic este varianta cea mai buna in acest sens.

Exista o multitudine de pensule pentru pictura pe multe categorii, daca pensula nu are fir natural asta nu inseamna ca nu are un grad ridicat de calitate, sunt pensule cu valoare foarte mare din fir sintetic si pensule din par natural cu valoarea destul de precara. Fiecare se comporta diferit si este vital sa le alegem pe cele corecte in functie de nivelul la care ne aflam.www.ProfiArt.ro


No comments:

Post a Comment