Wednesday, April 13, 2016

Erbicidul pentru porumb: pentru ca o traditie de sute de ani sa mearga mai departe!


Fie ca vorbim de un lan mostenit din tata-n fiu, fie ca ne referim la loturi intregi, cultivarea porumbului in Romania s-a facut de secole intregi. Asa cum ne revendicam sarmalele si bulzul ciobanesc, am ajuns sa credem ca traditionala mamaliga s-a nascut chiar la poalele Carpatilor, intr-o gospodarie de romani! De altfel,porumbul este atestat in Tarile Romane din veacul al  XVII-lea, desi daca intrebi vreun Moromete contemporan de cand exista aceasta grana in Romania, e posibil sa iti raspunda ”de cand lumea si pamantul”.

Nu se stie exact unde anume s-a cultivat pentru prima data, in care principat s-a obtinut prima recolta, cert e ca in fiecare zona a tarii, are alta denumire: porumb, in Tara Romaneasca; papusoi, în Moldova; cucuruz, în Transilvania. Insusi voievodul Constantin Brâncoveanu era pe la 1700 cucerit de gustoasa mamaliga! Insa cum ar fi posibila pastrarea unei traditii atat de valoroase fara un ajutor de nadejde? In ziua de azi, poluarea a atins cote inimaginabile, orice productie este in pericol din cauza a diversi factori. In contextul dat, erbicidul pentru porumb este mai important decat am putea crede la o prima vedere!

Erbicidul pentru porumb, mai mult decat o necesitate

Alegerea unui erbicid pentru porumb nu este un moft, ci o necesitate. De ce? Pentru ca inainte de a ne asigura ca am cumparat cele mai bune seminte, ca solul destinat culturii a fost hranit cu ingrasaminte, sapat si irigat, e necesar sa ne  procuram un erbicid pentru porumb.

Dar ce este erbicidul pentru porumb? In termeni deloc complicati, l-am putea defini ca fiind acea substanta chimica cu actiune toxica, folosiat pentru distrugerea buruienilor din culturile de porumb, indiferent de marimea terenurilor, de faptul ca vorbim de o productie care apartine unei singure persoane, mai multor sau chiar de o cultura industriala. In orice caz, un erbicid pentru porumb reprezinta fara doar si poate acea masura preventiva oe care orice agricultor  ar trebui sa o ia in calcul atunci cand se decide sa mizeze pe o cultura de porumb!

Avantajele folosirii erbicidului pentru porumb

Aplicarea unui erbicid pentru porumb  a devenit  o lucrare agricola importanta,  o veriga tehnologica de cultura de care nu se poate lipsi niciun agricultor. Factorii meteorologici din ultimii ani, incalzirea globala, ploile abundente, toate acestea au favorizat dezvoltarea accentuata a tuturor speciilor de buruieni. In plus, in structurile de adancime ale solulului, s-au acumulat seminte si deseuri de buruieni care nu mai pot fi indepartate printr-o simpla actiune fizica. Avantajele folosirii unui erbicid pentru porumb sunt semnificative.

In primul rand, este indicat ca erbicidarea sa se realizeze din toamna, dupa recoltare si sa devina astfel un as din maneca pentru cultura din primavara a porumbului. Astfel, erbicidul pentru porumb reduce gradul de imburuienare din timp, iar cheltuielile necesare in productie scad semnificativ.

In al doilea rand, se elimina din start prin otravirea semintelor din sol anumite specii de buruieni-problema (costrei, pir, palamida, etc). In al treilea rand, solul isi pastreaza proprietatile nutritive. Nu mai e un secret ca, in goana dupa profit, orice initiativa este ghidata dupa principiul “sa pun putin si sa scot cat mai mult”, dar nu e posibila obtinerea unei recolte bogate in lipsa utilizarii unui  erbicid pentru porumb foarte bun!

No comments:

Post a Comment