Thursday, April 30, 2015

Chitara - instrument muzical foarte popular



O chitara este un instrument ca o mini orchestra, conceput pentru a crea sunete foarte diferite si linii melodice in acelasi timp. Fiind unul dintre cele mai versatile, nu este de mirare de ce a devenit atat de popular. Si pianul electronic are aceasta capacitate, insa chitara, pe langa faptul ca este portabila, are avantajul de a crea diferite variante melodice pentru aceeasi bucata muzicala. Este un instrument care face parte din categoria celor cu coarde, provenind din Orientul Mijlociu, primele exemple datand din secolul al 13-lea. 

Chitara acustica are o lunga traditie, care isi are radacinile in Evul Mediu, provenind de la arabi, astazi fiind larg raspandita in toate continentele.

Chitara noua sau second hand?

Pentru a face o alegere potrivita atunci cand se doreste achizitionarea unui astfel de instrument muzical, trebuie sa se tina seama de o serie de factori, cum ar fi stilul de muzica care urmeaza a fi studiat, caracteristicile fizice, costurile si predilectia pentru un anumit tip de chitara, pentru a fi confortabila si usor de utilizat. Multi cumparatori se orienteaza spre achizitionarea uneia second-hand, ceea ce nu este un lucru negativ, mai ales ca de multe ori acestea au fost foarte bine intretinute. Se reuseste astfel obtinerea instrumentului la preturi scazute, insa cu performante excelente. Desigur, se poate opta pentru una noua, daca bugetul permite acest lucru. Trebuie stiut insa ca exista mai multe tipuri de chitara si este indicat sa se cunoasca caracteristicile fiecaruia inainte de a face achizitia.

Chitara si partile ei componente

Daca ar fi sa clasificam tipurile acestui instrument, putem vorbi de chitare clasice, acustice, semi-acustice si electrice, acestea fiind principalele categorii pe care trebuie sa le cunoasca un incepator in ale muzicii.
   
Chitara clasica si flamenco sunt doua stiluri foarte asemanatoare, dar fiecare are anumite particularitati. Flamenco, de exemplu, este fabricata din lemn de chiparos, care ii confera un ton mai percutant.
   
Sa aruncam mai intai o privire la componente generale ale instrumentului. Asa cum stim cu totii, vorbim despre un instrument acustic, alcatuit in linii generale din cap, pe care se afla dispozitivele de strangere sau de acordare a corzilor, gat sau grif, pe care sunt amplasate corzile, si corp, sau cutia de rezonanta.

Ce reprezinta corpul la chitara

Corpul chitarei este cel mai voluminos mai multe informatii vezi pe site-ul : www.Senia.ro, are spate, fata si parte laterala. Fata instrumentului mai este denumita si tabla de rezonanta, aici gasindu-se rozeta, adica un orificiu de forma rotunda, calusul, unde sunt atarnate corzile, si cordarul, pe care acestea sunt prinse. Calitatea unei chitare se verifica prin sunetele pe care le produce, de aceea este bine a fi testata inainte de a o achizitiona. 

Trebuie sa scoata sunete calde, insa sa dispuna si de un bass puternic. Armoniile delicate si melodicitatea sunt semne ca instrumentul respectiv este unul performant. Atunci cand se testeaza sunetul la o chitara, se verifica si vibratiile emise de corzi, care ar trebui sa dureze minim 4-5 secunde, deoarece o importanta deosebita o are si mentinerea sunetului.

1 comment: