Wednesday, July 27, 2016

Marmura Bucuresti




Marmura este cunoscuta si deasemenea prezentata de specialisti ca o roca metamorfica, ce are in cadrul compozitiei sale, in mare parte calcit care e in forma cristalina pe aceasta avand-o carbonatul de calciu, si fiind obtinuta prin intermediul procesului de metamorfoza asupra calcarului. Numele acesta de marmura vine de demult, din vechime, aparand prima data in limba greaca acolo unde insemna stralucire sau a luci.

Diversele culori pe care marmura in Bucuresti dar si cea care se comercializeaza oriunde in tara, apar in primul rand datorita impuritatilor continute de aceasta piatra, care sunt in general rosu de la sarurile de fier, iar culoarea maro provine de la mangan, si deasemenea cenusiu care provine de la grafit. Culorile obisnuite si care sunt intalnite in cazul marmurei in Bucuresti sunt albul, dar si cenusiul, negrul, griul si rosu.

Locul marmurei in geografie


In Europa, aceea care e cea mai cunoscuta si mai apreciata marmura, dupa cum mentioneaza specialistii, e aceea cunoscuta sub numele de Carrara si care poate fi gasita in Italia, ea fiind faimoasa in primul rand datorita marmurei de culoare alba, si a celei gri-albastruie, in cazul ambelor variante avand calitate deosebita.

Blocurile de marmura si cele de granit alb, cat si cele care sunt de Carrara, si in vechime dar si in zilele noastre sunt apreciate atunci cand erau utilizate cu precadere in domeniul sculpturii. Preferinta aceasta poate avea la baza unele caracteristici pe care piatra le are, cum ar fi spre exemplu o anumita moliciune cat si omogenitate si deasemenea rezistenta ce este una destul de mare in cazul eventualelor fisurari sau ale spargerilor.

Deasemenea, indicele de refractie al acestei marmure in Bucuresti e scazut din punctul de vedere atat al calcitului si in acelasi timp poate permite luminii sa patrunde cat se poate de adanc chiar in interiorul pietrei, inainte de a fi reflectata la exterior, acest aspect ce ii confera o personalitate buna si poate in acelasi timp sa dea viata cu adevarat oricarei sculpturi.

In tara noastra, sursa de marmura importanta este reprezentata de cea din zacamantul care e la Ruschita fiind chiar asa  denumita si cunoscuta, ca marmura de Ruschita.

Granitul – formarea si prezentarea lui


Granitul e in comparatie cu marmura, roca magmatica mare, ce are o granulatie care e grosolana si se poate spune faptul ca are cristale de dimensiuni chiar si de cativa milimetri. Granitul se poate forma la adancimi mari si deasemeni el contine cuart si feldspat sau minerale ce sunt de culoare inchisa la fel ca si mica.

Granitul se formeaza undeva in adancuri, din magma acida ce e bogata in primul rand din silicati si care poate sa provina de  la niste adancimi mari ea fiind favorizata de aparitia miscarilor tectonici. Magma acida, in ceea ce priveste apropierea suprafetei pamantului, respectiv undeva la ceva mai putin de 2 km, se poate solidifica din cauza unui proces care presupune racire lenta, chiar in crapaturile de la scoarta pamantului, avad in unele cazuri diametre ce ajung  si la sute de kilometri. Granitele ce are granulatie mai mare, se numeste pegmatite.

Detalii pe www.decolandia.ro.

No comments:

Post a Comment