Frigul
este considerat in ziua de astazi cel mai simplu mijloc, dar si cel mai
economic si sigur de pastrare a alimentelor, prin cele doua procedee cunoscute:
refrigerare si congelare.
Refrigerarea
este procedeul prin care un produs alimentar este racit pana in apropierea
punctului sau de inghet, insa unele produse, in special legume, fructe nu
suporta aceste limite la care se produc vatamari, motiv pentru care
temperaturile de refrigerare au o scara larga de variabilitate de la limita
punctului de inghet pana la 15°C.
Temperatura
de congelare, potrivit standardelor, trebuie sa fie de -12°C si
trebuie mentinuta in tot lantul frigorific.
Congelarea
produselor in gospodarie este o metoda sigura de pastrare a alimentelor,
reusind sa asigure prospetimea, culoarea si aromele, precum si valoarea
nutritiva a acestora in raport cu alte metode de conservare, la valori foarte
apropiate de cele in stare cruda.
Existenta
unei familii numeroase, aprovizionarea de la o distanta mare de gospodarie ca
si lipsa anumitor produse in diferite perioade ale anului, impune stocarea unor
cantitati mai mari decat pot fi consumate in timp scurt.
Datorita
acestor aspecte a aparut necesitatea dotarii bucatariei cu un aparat
electrocasnic pentru congelare independent, asigurand pastrarea
pe intreg parcursul anului.
Oferta
pietei pentru aparatele frigorifice pentru congelat este vastă, putand
satisface orice cerinta, dar este ocupata
congelatoare si lazi frigorifice.
Daca
doriti sa achizitionati un congelator la o calitate ridicata, un
transport foarte rapid, si la un raport excelent intre ceea ce priveste
calitatea si pretul, accesati site-ul urmator www.bricomix.ro.
Denumirea
diferita provine din modul in care acestea au fost construite, astfel congelatoarele
sunt aparate frigorifice verticale iar
lazile frigorifice sunt aparate frigorifice orizontale.
Modelele
existente sunt multe, avand capacitati
de stocare foarte variate, dimensiuni diferite, dar si dotari. Pentru satisfacerea
cerintelor este necesar a tine cont de cateva detalii.
Un
avantaj important pentru congelator este dat de spatiul mic pe
care il ocupa, dar si de faptul ca
introducerea si scoaterea alimentelor se face cu usurinta iar organizarea
facila. Ca dezavantaj fata de congelatorul oriziontal este faptul ca nu pot fi
congelate produse voluminoase.
Lazile
frigorifice au avantajjul unui consum de energie mai redus cu 20 % fata de congelatoare,
congelare eficienta a produselor cu volum mare si neregulat. Prezinta
dezavantajul asezarii mai dificile a produselor cu volum redus.
Faptul
ca ambele produse produc zgomot mai mare
decat alte produse electrocasnice frigorifice, impune luarea in calcul a
nivelului de decibeli.
Alt
considerent necesar a fi luat in calcul este posibilitatea reglarii
temperaturii de inghetare a congelatorului sau a lazii
frigorifice prin termostat, dar si posibilitatea de a functiona fara energie
electrica.
Alte
caracteristici de care trebuie tinut cont la alegerea congelatorului
arm fi : congelare rapida, sistemul dezghetare, compartimentarea, alarma
pentru variatia temperaturii, etc.
La
buna reusita a congelarii produselor in gospodarii, in afara
performantelor congelatorului si independent de acestea, concura mai multi foarte factori importanti:
calitatea de prospetime a materiei prime ce se congeleaza, igiena
operatiei de pregatire, buna ambalare a alimentelor, administrarea rapida a
frigului, etc.
No comments:
Post a Comment