Thursday, September 10, 2015

De ce avem nevoie de dedurizare


Un factor important in cresterea costurilor de exploare in marea majoritate a domeniilor de activitatea in care e utilizata apa este prezenta apei dure. Aceasta este utilizata si prezenta in industria alimentara, energetica , cea a bauturilor alcoolice sau racoritoare dar si in echipamentele de incalzire ori cele in care se produce aburul.

In instalatiile de incalzire si de preparare apa calda ori abur se depune calcit pe elementele folosite in incalzire si acesta se comporta ca si un izolator termic ajungand sa impiedice trecerea caldurii la agentul termic care este de regula apa. Efectul provocat de aceasta depunere este acela ca scade randamentul transferului termic ceea ce duce la cresterea consumului energetic cu un procent cuprins intre 20 pana la 28% intr-un an. Asta inseamna ca vom avea caldura si apa calda din ce in ce mai putina consumand aceeasi cantitate de energie electrica sau de gaze.

Atunci cand se foloseste apa dura ,aceasta conduce la depunerea a ceea ce se numeste piatra pe conductele de apa rece sau calda iar asta diminueaza sectiunile de curgere si determina obturarea acestora sau aparitia caderilor de tensiune.

Dintre alte efecte pe care le poate avea depunerea de calcar mai sunt de mentionat : aspectul inestetic si neplacut precum si deteriorarea obiectelor sanitare , deteriorarea aparaturii electrocasnice care foloseste si are contact cu apa , consum crescut de detergenti si alte substante de curatare , ingalbenirea obiectelor vestimentere, etc.

Dedurizarea apei are scopul eliminarii efectelor neplacute mentionate mai sus si se face printr-o statie de dedurizare ,numita dedurizator.

Aceasta statie contine o coloana care are rasina schimbatoare de ioni si sfere polimerice care atrag ionii pozitivi din apa ,ionii de calciu si magneziu si elibereaza sodiu .

Atunci cand capacitatea de reetinere pe care o are rasina se epuizeaza adica atunci cand aceasta ajunge la o valoare anume, prestabilita, se declanseaza procedura de regenerare prin valva de comanda si prin aceasta procedura se elimina cationii retinuti si se incarca apa ccu sodiu . Toata aceasta procedura se face prin spalarea rasinii cu saramura, respectiv o solutie salina si poate sa dureze undeva intre 30 si 120 de minute.

Ca dedurizator nou aparut, cu acre se pot obtine cele mai bune rezultate , este recomandabil cel care are coloana cu rasini care sunt schimbatoare de ioni iar rezervorul de saramura impreuna cu coloana de rasini sunt asamblate compact, intr-o unitate.

Toate materialele folosite de acest dedurizator sunt netoxice si sunt recomandate inclusiv pentru uz alimentar . In componenta  aparaturii mediul filtrant are un schimbator de cationi care e puternic acid  si acesta este facut special pentru a produce apa potabila.www.Tratarea-apei.ro

In componenta dedurizatorului se gaseste si o valva de control care este automata si are afisaj LCD , pe un ecran.

Fiecare ciclu de regenerare are o durata ajustabila iar programarea regenerarii se poate face prin mai multe moduri si anume : timp plus volum, doar volum , doar timp sau in mod de vacanta .
Dedurizarea apei se poate face prin regenerari manuale si asta doar printr-o apasare de buton din componenta dedurizatorului.


No comments:

Post a Comment